Tandimplantat höjer din livskvalitet
När du förlorar tänder kan ditt utseende förändras, men även leda till att din tuggfunktion försämras. När tuggfunktionen försämras ökar belastningen på kvarvarande tänder i bettet och risk för ökad belastning av ansiktsmuskulatur och käkar som följd. För att återbygga ett stabilt bett och få tillbaka tuggfunktionen är tandimplantat en bra behandling.
Med tandimplantat får du helt enkelt en bättre munhälsa som i sin tur ökar din livskvalitet.
Därför är det inte så konstigt att det är allt fler människor som väljer tandimplantat för att ersätta sina förlorade tänder. Ett tandimplantat innebär en stabil och långvarig lösning som ser ut och känns som en riktig tand. Dessutom får du en bättre tuggfunktion, bättre munhälsa, samt att du höjer din självkänsla och du förtjänar att må bra.
Vad är ett tandimplantat?
Ett tandimplantat är en tandersättning som fästs i käkbenet och stimulerar det mer som en riktig tand. Det kräver inte att vi slipar och borrar i friska närliggande tänder, som är en stor fördel om man jämför med så kallade bryggor. Grundförutsättningen för implantatbehandlingen är att du har ett starkt och friskt käkben. Tandimplantat består av 3 delar; fixtur, distans och krona.
- Fixturen är den del av implantatet som sitter i käkbenet och fungerar som en konstgjord rot till din nya tand. Det är fixturen man opererar in här hos oss i Linköping.
- Distansen sätter man på fixturen för att möjliggöra att tandkronan kan sättas fast, dvs. utgör delen mellan fixturen och kronan.
- Kronan är den del som syns i munnen och som liknar en tandkrona.
Vi jobbar med de tre stora märkena inom tandimplantat; Astra, Nobel och Straumann.
Hur lång tid tar det att operera in ett tandimplantat?
Beroende på hur många implantat man ska operera in tar det olika lång tid. Generellt kan man säga att för 1-2 tandimplantat tar det ca 1 timme från det att du kommer tills att du går hem färdigopererad.
Alla operationer är individuellt anpassade och kan således variera i tid från patient till patient.
Vilket pris betalar man för ett tandimplantat?
Priset för ett tandimplantat beror såklart på hur omfattande och avancerad tandimplantatsbehandlingen är, samt hur många förlorade tänder som ska ersättas med nya tandimplantat. Vanligtvis så handlar det om ett ganska omfattande ingrepp och vid större behandlingar kan kostnaden bli hög som är värt och ha i åtanke.
Tack vare tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet kan du dock få ersättning för 50 procent av referenspriset vid ett ingrepp på mellan 3 000 och 15 000 kronor. Kostar däremot ingreppet över 15 000 kronor så får du ersättning för 85 procent av referenspriset som överstiger 15 000.
Vad kostar tandimplantatsbehandlingen? (exempel)
Exempel:
Total kostnad om 20 000 kronor innebär att du betalar de första 3 000 kronorna 100%. Sedan betalar du 50 % av 12 000 som är mellan 3 000 och 15 000, dvs. 6 000 kronor. Därefter betalar du 15 % av resterande summa över 15 000 kronor, dvs 20 000 - 15 000 = 5 000 som blir 750 kronor.
Av den totala summan på 20 000 behöver du betala 9 750 kronor och de resterande 10 250 står Försäkringskassan för.
Viktigt att notera är att ersättningen (Högkostnadsskyddet) baseras på Försäkringskassans referenspris för behandlingen. Alla åtgärder som görs under en sammanhängande period på tolv månader räknas in i ditt högkostnadsskydd. Du kan själv bestämma att en ny ersättningsperiod ska börja innan den tidigare har löpt ut.
Vad kan man förvänta sig efter en implantatoperation?
Allt som upplevs efter operationen är individuellt från patient till patient. Många upplever dock att det är mindre efterbesvär efter att operera in ett tandimplantat jämfört med att operera bort en tand. Det är väldigt viktigt att sköta hygienen runt implantatet precis lika noga som en riktig tand. Om rengöringen inte sköts rätt riskerar man nämligen att bakterier tar sig ner längs implantatet och orsakar inflammationer som i värsta fall kan leda till att du förlorar implantatet.
Vi kommer också hjälpa dig med tips och råd för hur du ska rengöra implantaten på bästa sätt. Även rökning kan innebära en ökad risk för problem med dina implantat, därför rekommenderar vi att du avstår från att röka så att vi kan garantera ett bra och bestående resultat.
För ytterligare information vänligen läs vidare i informationsbladet Postoperativ information.
Hur går du tillväga?
Du som tandläkare är välkommen att remittera patienter till oss digitalt genom remitteringssidan eller genom Muntra. Är du däremot patient rekommenderar vi att du först kontaktar din ordinarie tandläkare för en remiss. Har du redan fått en remiss till oss och har mer frågor om tandimplantat kan du kontakta oss via formuläret eller ringa på 013 190 80 60 så besvarar vi dina frågor mer än gärna. Har du fått vänta länge på din remiss hos en annan instans kan du alltid be om en ny remiss till oss för en snabbare behandling. Du träffar oss på plats i Linköping där vi genomför samtliga behandlingar.
Glöm inte bort att det fria vårdvalet gör att du som patient hos folktandvården kan be om en remiss till oss för ett snabbare omhändertagande. Din tandläkare kan remittera dig smidigt till oss digitalt genom remitteringssidan. Välkommen!