← Alla behandlingar

Rotspetsoperation

Käkkirurg Henefalk i Linköping är specialisttandläkare och utför rotspetsoperation (apikalkirurgi) när din tand är infekterad och vanlig rotfyllning inte går att genomföra samtidigt som man anser att tanden är värd att spara.

Vad är en rotspetsoperation?

Rotspetsoperation eller apikalkirurgi handlar om ingrepp som görs när en rotfylld tand får en infektion i tandroten. Man skulle förenklat kunna kalla det en omvänd rotfyllning. Med rotspetsoperation tas den yttersta delen av rotspetsen bort och inflammationsvävnaden runt rotspetsen skrapas ur för att rensas på bakterier. Målet är att göra din tand ren och infektionsfri så att du slipper värk och kan återgå till en normal vardag.

Varför gör man en rotspetsoperation?

När en tand blir infekterad eller drabbas av en inflammation har man oftast två val; att rotfylla tanden eller ta bort den. Om valet går till rotfyllning finns det en risk att infektionen kan komma tillbaka senare. Om detta sker kan man göra om rotfyllningen eller utföra en rotspetsoperation. Oftast står man då vid vägskälet att ge tanden en sista chans eller ta bort den.

Om det går att komma åt rotfyllningen och göra om den, så är en ny rotfyllning det bästa alternativet, men om detta inte är möjligt då behöver man gå in bakvägen och öppna upp en liten del av tandköttet för att komma åt den infekterade rotspetsen, dvs. genomföra en rotspetsoperation. Apikalkirurgi är också att föredra om du har stiftkrona som gör det svårt att komma åt rotfyllningen samt om inflammationen är kvar trots en ny rotfyllning.

Hur går en rotspetsoperation till?

Vid en rotspetsoperation går man in längst ut på roten, där infektionen oftast finns (1), och kapar rotspetsen ca 3 mm samt rensar ur infekterad vävnad (2). Därefter går man in vid den kapade roten och tar bort lite av tidigare rotfyllning (3) och ersätter den med ett cementliknande material (4). Operationen sker med lokalbedövning och är smärtfri.

Lyckandefrekvens inom apikalkirurgi

Lyckandefrekvensen för rotspetsoperationer är varierande och påverkas av följande faktorer:

  • Kvalitet på tidigare rotfyllning
  • Omfattning av tidigare lagning eller lagningar på tanden
  • Bennivå kring tanden
  • Tandens position som gör det lätt- eller svåråtkomligt
  • Rökning har stark negativ påverkan på läkningsprocessen efter en rotspetsoperation

Vad händer efter operationen?

Efter rotspetsoperationen brukar det varar normalt med svullnad och värk i ett par efterföljande dagar. För att dämpa svullnaden och värken kan du äta smärtstillande läkemedel som du får på recept. Dagarna efter operationen bör du äta mat i flytande eller mjuk form, dvs. mat som inte behöver tuggas ordentligt.

Vi rekommenderar att borsta tänderna som vanligt med en mjuk tandborste men undvika operationsområdet. Vidare rekommederas att skölja munnen med Klorhexidinlösning (antibakteriellt sköljmedel) för att hålla rent operationsområdet och optimera munhygienen.

För ytterligare information vänligen läs vidare i informationsbladet Postoperativ information.

Hur går du tillväga för att komma till en rotspetsoperation i Linköping?

Om du är en tandläkare som har en patient som behöver remitteras för apikalkirurgi är du välkommen att remittera till oss digitalt här på sidan eller genom Muntra. Är du däremot en patient som har ytterligare frågor om rotspestsoperation samt pris kan du kontakta oss via formuläret eller ringa på 013-190 80 60 så besvarar vi dina frågor mer än gärna. Vi finns i Linköping.

 

Glöm inte bort att det fria vårdvalet gör att du som patient hos folktandvården kan be om en remiss till oss för ett snabbare omhändertagande. Din tandläkare kan remittera dig smidigt till oss digitalt genom remittering sidan. Välkommen!

/
För att kunna optimera vår webbplats för dig som besökare skulle vi behöva ditt godkännande för användning av cookies.