Käkkirurgi i Linköping
Käkkirurgi, eller tandkirurgi som det även kallas för, är en del av specialisttandvården med fokus på kirurgisk behandling av sjukdomar och tillstånd kopplade till tänder och käkben. Du kan få hjälp med förlorade tänder eller om du har andra besvär i mun eller käke som din ordinarie tandläkare inte kan hjälpa dig med.
Vi genomför bland annat ingrepp för ersättning av förlorade tänder med tandimplantat, borttagning av visdomständer eller andra komplicerade tandborttagningar. Mer om behandlingar inom käkkirurgi som vi erbjuder på vår klinik i Linköping hittar du längre ner på sidan.
Remiss eller egen vårdbegäran till käkkirurgi?
För att få komma till en käkkirurg kan du få en remiss från din tandläkare digitalt genom remitteringssidan eller genom Muntra. Du kan även söka dig direkt till en käkkirurg genom egen vårdbegäran. Vid egen vårdbegäran får du inte tillgodoräkna dig referenspris för specialisttandvård. Detta kan innebära lägre ersättning från Försäkringskassan och därmed en högre kostnad för behandlingen.
Som remissinstans krävs oftast en noggrann undersökning och terapi från ordinarie tandläkare för att ha en helhetsplan för dig och din mun. Därför rekommenderar vi att du ber din ordinarie tandläkare att remittera dig till oss i Linköping för en så bra behandling som möjligt.
Inför operationen på käkkirurgi i Linköping
Du som patient behöver oftast inte förbereda dig på något särskilt sätt inför en käkoperation. Däremot behöver du genomgå en noggrann undersökning och röntgen. De flesta ingreppen inom tandkirurgi sker under lokalbedövning och i många fall kombineras bedövningen med smärtstillande medicin. Vid behov kan du även få lugnande medel. Allt i syfte att operationen ska gå så smidigt som möjligt med bästa möjliga utfall för dig som patient.
Kontakt med käkkirurgi efter operationen?
Efter operationen kommer du få information om den förväntade läkningsprocessen som gäller för just din behandling. Det är normalt med viss värk och svullnad några dagar efter operationen, men om du får feber/frossa, inte kan stoppa blödningen eller om du fortfarande har värk och svullnad efter mer än en vecka så bör du kontakta kliniken. Mer kan du läsa i postoperativ information eller på sidan för respektive behandling.