Vad är tandborttagning?
Ibland blir en tand så skadad eller infekterad att den inte går att rädda oavsett behandling. Då återstår bara det enda alternativet att ta bort tanden. Tandborttagning kan även ses som en åtgärd som görs för att rädda övriga tänder från infektion och givetvis befria dig från smärta.
Hur tar man bort en tand?
Vi börjar med att först ta en röntgenbild på den aktuella tanden som du har besvär med. Vi gör detta för att säkerställa att det inte finns något som försvårar tandborttagningen.
Vanlig tandborttagning
Tanden och tandköttet bedövas ordentligt så att du inte ska känna något under ingreppet. Därefter kan vi påbörja arbetet med att dra ut tanden. Om tanden inte redan är tillräckligt lös så kan vi komma att behöva använda särskilda instrument, som är lätta att kila in mellan tänderna, för att vicka loss tanden. När tanden är tillräckligt lös använder vi en tång för att smidigt lyfta ut den skadade eller infekterade tanden. I de flesta fallen sitter dock tanden tillräckligt löst och kan lyftas bort med tången direkt.
Efter att tandborttagning är genomförd kontrollerar vi området kring såret för att säkerställa att allting i sin ordning för att påbörja efterbehandlingsprocessen vid tandborttagning.
Kirurgisk tandborttagning
När en tand sitter mer komplicerat i käkbenet kan man behöva operera bort tanden. Tanden och tandköttet bedövas ordentligt så att du inte ska känna något under ingreppet. Därefter öppnar vi upp tandköttet och viker undan det för att komma åt käkben och tand samt för att kunna se ordentligt. För att så snabbt och effektivt lösgöra tanden avlägsnar man en del ben och delar på tanden. Det innebär att det låter och skakar en del samt smakar saltvatten. När tanden väl är borta gör vi rent och jämnar till benet och syr ihop med stygn som lossnar av sig självt. Ibland använder vi stygn som vi vill ta bort själva och då får man en tid tillbaka för avlägsnande av stygnen. Detta är ett effektivt sätt att avlägsna en komplicerad tand på.
Efterbehandlingsprocessen vid tandborttagning
Direkt efter tandborttagning
- Bit på en kompress i 20-30 minuter. Den fungerar som ett tryckförband. Sitt upp. Undvik att ligga ner eftersom blodtrycket i huvudet kan öka.
- Undvik att skölja, spotta, äta eller dricka de första två timmarna, eller tills bedövningen gått ur.
- Det kan börja blöda när bedövningen går ur. Bit då på en kompress i 20-30 minuter (Upprepa punkt 1).
- Ta det lugnt de första timmarna efter tandborttagningen. Undvik hårt arbete och/eller annan ansträngning de första dagarna.
- Höjd huvudända rekommenderas de första dagarna när du ska sova.
- Det är viktigt att såret hålls rent för att det skall läka bra. Borsta tänderna som vanligt men undvik operationsområdet. Skölj med ett bakteriedödande munsköljningsmedel – klorhexidin 1mg/ml – morgon och kväll i en vecka. Det finns receptfritt på apoteket.
- Undvik att röka. Rökning ger upphov till sämre läkning av den läkande mjukvävnaden som lämnats efter operation. RÖKNING ÄR EN BELASTNING FÖR ETT LYCKAT RESULTAT.
Normala reaktioner dagarna efter tandborttagning
Värk efter tandborttagning
Uppträder när bedövningen släppt och kan fortsätta några dagar. Använd receptfri smärtlindring i form av Paracetamol (Alvedon) och NSAID (Ipren) enligt rekommendation.
Svullnad efter tandborttagning
Uppträder ofta i munnen och ansiktet efter en operation. Som mest svullen är man efter 3-4 dagar och efter en vecka har svullnaden vanligtvis gått ner. Ibland åtföljs svullnaden av blåmärken, vilket även det är normalt och försvinner efter någon vecka.
Blödning efter tandborttagning
Lätt blödning från såret det första dygnet är normalt. Den kan man ofta stilla själv genom att bita ihop hårt på en kompress eller ren näsduk under 30 minuter i sittande läge (tryckförband). Skölj, spotta och ät ej om det blöder. Sov gärna med huvudet högt det första dygnet.
Gapsvårigheter efter tandborttagning
Stelhet i käkmusklerna kan förekomma några dagar efter operationen och försvinner av sig själv.
Feber efter tandborttagning
En lätt höjning av kroppstemperaturen de första dygnen är en normal reaktion.
Rekommenderad receptfri smärtlindring efter tandborttagning
Paracetamol 500mg (Alvedon, Panodil)
1-2 tabletter 1-4 till fyra gånger per dag. Maximal dosering per dag är 8 tabletter.
NCAID 400mg (Ipren, Ibumetin, Voltaren, Diklofenak)
1 tablett 3-4 gånger per dag. Maximal dosering per dag är 4 tabletter.
Att kombinera Alvedon och Ipren ger i dem allra flesta fallen en fullgod smärtlindring. Vi rekommenderar att varva tabletterna för att få en så bra smärtlindring som möjligt.
Exempel – Börja med två stycken Alvedon, vänta 3-4 timmar, en Ipren, vänta 3-4 timmar, två Alvedon osv.
OBS! Använder du blodförtunnande medel som exempelvis Trombyl eller Waran bör du inte använda NSAID som smärtlindring. Vissa astmatiker bör även vara försiktig med NSAID medicinering.
Hur går du tillväga för tandborttagning i Linköping?
Om du är en tandläkare som har en patient som behöver remitteras för tandborttagning så gör du det smidigt genom att remittera patienten till oss digitalt genom remitteringssidan eller genom Muntra. Är du däremot en patient som behöver ta bort en tand och vill har mer information samt veta mer om pris kan du kontakta oss via formuläret eller ringa på 013 190 80 60 så besvarar vi dina frågor mer än gärna. Vi finns i Linköping.
Glöm inte bort att det fria vårdvalet gör att du som patient hos folktandvården kan be om en remiss till oss för ett snabbare omhändertagande. Din tandläkare kan remittera dig smidigt till oss digitalt genom remittering sidan. Välkommen!